Fare for pilotstreik i SAS

11. september 2017

SAS-pilotenes forhandlingsleder mener arbeidsgiveren driver med «hersketaktikk». Denne uken tas alle norske flyvere ut i streik etter et brudd på overtid.

Meklingen mellom pilotene og SAS fortsatte på overtid etter at fristen utløp natt til mandag. Nå er det altså brudd. I første omgang ble det varslet at to piloter fra Norsk Flygerforbund og Parat tas ut i streik mandag. Torsdag vil derimot alle andre norske flyvere følge etter, opplyser Parat.

Vil ha nordisk løsning

LO-forbundet Norsk Flygerforbund og Parat-foreningen SAS Norge har meklet på vegne av pilotene, med SAS som motpart. Jens Lippestad, forhandlingsleder for Norsk Flygerforbund, sier SAS har vist en manglende vilje til å komme pilotene i møte. Han kaller arbeidsgiveren «arrogant»– SAS kunne unngått streik dersom de hadde gitt oss samme betingelser som våre kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger. Dette er svært provoserende.

Vi kan ikke akseptere denne splitt- og hersk-taktikken til SAS, sier Lippestad i en pressemelding. Heller ikke Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene i Parat, er imponert over forhandlingsprosessen. Han åpner for å sette seg ned til nye forhandlingsrunder hvis det dukker opp et «anstendig tilbud»

– Det er nærmest som at man ikke tar oss på alvor, men i stedet bare ønsker å erstatte dårlige ordninger med enda dårlige løsninger. Vi føler vi blir holdt litt for narr, sier Skogvang.

 Spådde 25 prosent kostnadsøkning

Arbeidsavtalen er det største stridstemaet mellom partene, der pilotene krever større forutsigbarhet i turnusplaner. I tillegg er pilotene misfornøyd med selskapets etablering i utlandet - riktignok noe som ikke kan forhandles om. DN skrev nylig om avtalen som er inngått i Danmark og Sverige, som blant annet skal innebære en videreføring av dagens avtaler om arbeidstid, en garanti fra arbeidsgiver om at det meste av besetningen på SAS-fly fortsatt skal være fra selskapet, samt en begrensning på innleie av fly.

Hittil har de norske nasjonale tilpasningsforslagene ikke blitt godt tatt i mot av SAS. Tidligere i uken sa SAS-sjef Rickard Gustafson at de norske kravene vil øke kostnadsnivået med 25 prosent for det norske pilotkorpset, og at det ikke kan godtas. Pilotene i Norge har ikke ønsket å kommentere tallene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider.

Kilde: DN .https://www.dn.no/nyheter/2017/09/11/0804/alle-sas-flygere-i-streik-fra-torsdag

Del på Twitter Del på Facebook Del på LinkedIn

Søk i nyhetsarkivet Minimer